Dysfagie
Dysfagie je problém s polykáním potravy nebo tekutiny. Často je projevem jiného primárního onemocnění, či postižení. Příčinou bývají cévní mozkové příhody, nádory hlavy a krku, úrazy a další.
Projevy dysfagie
Kašlání, dávení se při jídle nebo při pití.
Zbytky potravy v ústech po spolknutí.
Uvíznutí jídla v ústech nebo v hltanu.
Slintání.
Bolestivé polykaní.
Prodloužená doba jídla.
Ztráta hmotnosti.
Léčba
Týmová spolupráce je nesmírně důležitá. Na léčbě kooperují otolaryngologové, foniatři, neurologové a kliničtí logopedi. V některých odůvodněných případech se situace musí řešit invazivními metodami jako je operace nebo sonda. Často lze ale účinně pomoci i zdánlivě malými změnami ve stravě samotné, v procesu a organizaci příjmu potravy. Jednou z možností je úprava stravy. Tekutinu je možné zahustit vhodnými přípravky, pevnou stravu rozmačkáme nebo mixujeme. Dále můžeme velmi efektivně pomoci polohováním pacienta. Pomáhá stabilní poloha s nohama opřenýma o zem, ruce na stole, hlava a záda ve vzpřímené poloze. Pokud je oslabená oblast úst a jazyka, lze zařadit cílená cvičení na podporu všech svalových skupin, které se podílejí na kousání, sání a polykání. Strava by měla být lákavá, chutná a voňavá. Zvýší se tak produkce slin, které pomohou sousta v ústech zpracovat a spolknout. Důležité je jíst v klidu, bez stresu, raději po malých porcích.